Συνάντηση SLRNetwork 5 06/12/2018

Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία, Ζήνων Κιτιεύς

Πρόγραμμα Συνάντησης

Εργοδότηση και Διατήρηση Ατόμων με Χρόνιες Παθήσεις: Διευθετήσεις στον εργασιακό χώρο για πρόσληψη και διατήρηση ατόμων με πολλαπλή σκλήρυνση
Εισηγήτρια: κυρία Μαρία Σεργίου
Associate Director of HR, ΕY Κύπρου

ΓεΣΥ και Επιχειρήσεις – Η Επόμενη Μέρα: Παρουσίαση, από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), των υπηρεσιών υγείας που θα καλύπτονται από το ΓεΣΥ, την διαδικασία πληρωμής των εισφορών και τον τρόπο που θα λειτουργεί το σύστημα αφού τεθεί σε εφαρμογή.
Εισηγητής: κύριος Ανδρέας Παπακωνσταντίνου
Αναπληρωτής Διευθυντής ΟΑΥ


ΤΟ ΓεΣΥ στην 5η Συνάντηση του Δικτύου Επαγγελματιών Εργασιακών Σχέσεων & Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού

Το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ) αποτέλεσε το θέμα που συζητήθηκε στο πλαίσιο της σημερινής 5ης Συνάντησης του Δικτύου Επαγγελματιών Εργασιακών Σχέσεων και Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού «Υγεία και Επιχειρήσεις», το οποίο συστάθηκε στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου έργου από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «Υγιείς Εργασιακές Σχέσεις, Σύγχρονες Επιχειρήσεις».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία στην παρουσία του Υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνου Ιωάννου, ο οποίος χαιρετίζοντας τους παρευρισκόμενους αναφέρθηκε στην εφαρμογή του ΓεΣΥ τονίζοντας ότι στόχος είναι να διασφαλιστεί η καθολικότητα του συστήματος και η ισότητα στην πρόσβαση, ενώ πρόσθεσε ότι με την συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα όλοι οι Κύπριοι πάσχοντες θα έχουν ίση πρόσβαση, ανεξάρτητα από την οικονομική κατάστασή τους, την ηλικία τους και την σοβαρότητα της ασθένειάς τους.

Στο δικό του καλωσόρισμα ο Πρόεδρος της ΟΕΒ, Χρίστος Μιχαηλίδης ανέφερε ότι η Ομοσπονδία εξέφρασε με ειλικρίνεια επιφυλάξεις και διαφωνίες για τον σχεδιασμό και τον τρόπο λειτουργίας του ΓεΣΥ, το οποίο «θέλουμε να είναι λειτουργικό, ποιοτικό και οικονομικά βιώσιμο», εξήγησε, ενώ πρόσθεσε ότι η ΟΕΒ συνεχίζει να διατηρεί τις επιφυλάξεις και τις διαφωνίες της, αλλά με την ίδια ειλικρίνεια και υπευθυνότητα θα εργαστεί για να λειτουργήσει το σύστημα στη βάση των υφιστάμενων σχεδιασμών.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης συζητήθηκε η εργοδότηση και διατήρηση ατόμων με χρόνιες παθήσεις θέμα για το οποίο παρέθεσε τις δικές της προσωπικές εμπειρίες η Μαίρη Μακρίδου, εκ μέρους του Παγκύπριου Συνδέσμου Πολλαπλής Σκλήρυνσης, ενώ η Μαρία Σεργίου Associate Director of HR στην EY Κύπρου αναφέρθηκε στις διευθετήσεις που θα πρέπει να γίνονται στον εργασιακό χώρο για πρόσληψη και διατήρηση ατόμων με πολλαπλή σκλήρυνση.

ΓεΣΥ και επιχειρήσεις
η επόμενη μέρα

Εξάλλου, ο αναπληρωτής διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), Ανδρέας Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στους τρόπους με τους οποίους αναμένεται να επηρεαστούν οι επιχειρήσεις από την επόμενη μέρα της εφαρμογής του ΓεΣΥ. Ειδικότερα, ο κ. Παπακωνσταντίνου παρουσίασε τις υπηρεσίες υγείας οι οποίες θα καλύπτονται από το ΓεΣΥ, την διαδικασία πληρωμής των εισφορών, καθώς επίσης τον τρόπο με τον οποίο αναμένεται να λειτουργεί το σύστημα, αφού τεθεί σε εφαρμογή.

Στη δική του τοποθέτηση ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου (ΣΑΕΚ), Ανδρέας Αθανασιάδης αναφέρθηκε στα συμπληρωματικά σχέδια ασφάλισης υγείας, λέγοντας ότι επί του παρόντος το περιβάλλον σ’ ό, τι αφορά το ΓεΣΥ εξακολουθεί να είναι ρευστό. Σύμφωνα με τον κ. Αθανασιάδη η εφαρμογή του ΓεΣΥ αναμένεται να επηρεάσει όλους τους επαγγελματικούς κλάδους για το λόγο αυτό, όπως εξήγησε είναι επιβεβλημένη η συνεργασία όλων των Φορέων.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου μίλησε για τις αλλαγές που συνοδεύουν το ΓεΣΥ και οι οποίες αναμένεται να επηρεάσουν τις συνθήκες εργασίας και απασχόλησης στην Κύπρο. Μεταξύ άλλων, ο κ. Αντωνίου αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται από μέρους της Ομοσπονδίας για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που προκύπτουν από την εφαρμογή του ΓεΣΥ μια από τις οποίες είναι η έναρξη των εισφορών για σκοπούς ΓεΣΥ πολύ πιο πριν από την έναρξη της παροχής υπηρεσιών του Γενικού Σχεδίου Υγείας.

Στην 5η Συνάντηση του Δικτύου συμμετείχαν πέραν των 185 επαγγελματιών του τομέα Εργασιακών Σχέσεων και Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού.