Συνάντηση SLRNetwork 11 26/05/2022

Ξενοδοχείο Hilton

Πρόγραμμα Συνάντησης

Εργασιακές Εξελίξεις
Κυρία Λένα Παναγιώτου, Διευθύντρια Εργασιακών Σχέσεων και Κοινωνικής Πολιτικής ΟΕΒ
Εισαγωγή Εθνικού Κατώτατου Μισθού, Ρύθμιση Τηλεργασίας, Νόμος για την Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, Γονική Άδεια με απολαβές και άλλες νομοθετικές εξελίξεις.

Εγχειρίδια Λειτουργού Εργασιακών Σχέσεων
Κύριος Πολύβιος Πολυβίου, Λειτουργός Εργασιακών Σχέσεων και Κοινωνικής Πολιτικής ΟΕΒ
Κύριος Θεόδωρος Τζιοβάνη, Λειτουργός Μελετών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων ΟΕΒ
Η επανέκδοση των εγχειριδίων περιλαμβάνει όλες τις τροποποιήσεις/αλλαγές στις νομοθεσίες μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021 ενώ έχουν επίσης εμπλουτιστεί με νέες πολιτικές/πρακτικές που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για μια σειρά εγχειριδίων που αποτελούν την βασική ενημέρωση/καθοδήγηση κάθε επαγγελματία που καταπιάνεται με το κεφάλαιο εργατικό δίκαιο-εργασιακές σχέσεις.

Κώδικας Πρακτικής για την Προστασία των Εργαζομένων από την Θερμική Καταπόνηση
Κύριος Μιχάλης Ορφανίδης, Λειτουργός Επιθεώρησης Εργασίας, Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Επεξήγηση των βασικών προνοιών του Κώδικα Πρακτικής για την προστασία της ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων από την θερμική καταπόνηση και για κατάλληλη αξιοποίηση από τους Εργοδότες ως εργαλείο για συμμόρφωση με τις νομικές τους υποχρεώσεις.

SLR Tool – https://tool.slr.com.cy/
Κύριος Γιώργος Χατζηκαλλής, Λειτουργός Εργασιακών Σχέσεων και Κοινωνικής Πολιτικής ΟΕΒ
Πρόκειται για ένα συγκεντρωτικό εργαλείο όπου οι χρήστες του μπορούν εύκολα και γρήγορα να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες και έγγραφα που αφορούν τον τομέα τους. Το εργαλείο ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, με καινούριες πληροφορίες που αφορούν τον τομέα των εργασιακών σχέσεων.

Διεθνής Ημέρα Ανθρώπινου Δυναμικού 2022
Κυρία Έλλη Ματσούκα, Mέλος ΔΣ Κυπριακού Συνδέσμου Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού
Μέλος ΔΣ Εuropean Association for People Management (EAPM)
Ενημέρωση για την Διεθνή Ημέρα Ανθρώπινου Δυναμικού και πως αυτή εορτάζεται.


Ενδέκατη Συνάντηση Δικτύου Επαγγελματιών Εργασιακών Σχέσεων και Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού

Οι πρόσφατες θεσμικής σημασίας εργασιακές εξελίξεις, η επανέκδοση της σειράς Εγχειριδίων Λειτουργού Εργασιακών Σχέσεων, το εργαλείο SLR Tool, η Διεθνής Ημέρα Ανθρώπινου Δυναμικού και η νομοθεσία ασφάλειας και υγείας απασχόλησαν την 11η συνάντηση του Δικτύου Επαγγελματιών στον Τομέα Εργασιακών Σχέσεων και Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού (SLRNetwork) που πραγματοποιήθηκε στις 26 Μαΐου.

Το SLRNetwork συστάθηκε στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου έργου από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «Υγιείς Εργασιακές Σχέσεις, Σύγχρονες Επιχειρήσεις» και στην 11η του συνάντηση συμμετείχαν 190 στελέχη επιχειρήσεων.

Στο καλωσόρισμα του, ο κύριος Μιχάλης Αντωνίου, Γενικός Διευθυντής της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) ευχαρίστησε τους ομιλητές και συμμετέχοντες, σημειώνοντας τις προκλήσεις για την οικονομία και τις μεγάλες αλλαγές στα εργασιακά που επέρχονται, οι οποίες θα επηρεάσουν μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Η πρώτη παρουσίαση έγινε από την κα Λένα Παναγιώτου, Διευθύντρια του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων και Κοινωνικής Πολιτικής της ΟΕΒ με θέμα τις σημαντικότερες εργασιακές εξελίξεις όπως είναι η θέσπιση Εθνικού Κατώτατου Μισθού και η ρύθμιση της τηλεργασίας. Στη συνέχεια, οι κύριοι Πολύβιος Πολυβίου και Θεόδωρος Τζιοβάνη, αμφότεροι Λειτουργοί της ΟΕΒ, παρουσίασαν την νέα έκδοση της επτάτομης σειράς Εγχειριδίων Λειτουργού Εργασιακών Σχέσεων η οποία περιλαμβάνει περιλήψεις των βασικότερων εργατικών νομοθεσιών, καλές πρακτικές και ενημέρωση για το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την εργασία στην Κύπρο.

Ο κος Μιχάλης Ορφανίδης, Λειτουργός στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ανέπτυξε στη δική του παρουσίαση τις βασικές πρόνοιες του Κώδικα Πρακτικής για την Προστασία των Εργαζομένων από τη Θερμική Καταπόνηση. Ακολούθως, ο κος Γιώργος Χατζηκαλλής, Λειτουργός της ΟΕΒ, παρουσίασε το SLR Tool, την διαδικτυακή βάση δεδομένων εργασιακού περιεχομένου, που αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για κάθε στέλεχος που δραστηριοποιείται στον τομέα διεύθυνσης ανθρώπινου δυναμικού. Τέλος, η κα Έλλη Ματσούκα, Μέλος του ΔΣ του Κυπριακού Συνδέσμου Ανθρώπινου Δυναμικού ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τις δραστηριότητες που γίνονται στα πλαίσια της Διεθνούς Ημέρας Ανθρώπινου Δυναμικού.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με συζήτηση και ακολούθησε δεξίωση.